Wat zijn angststoornissen?
Angststoornissen zijn onder meer een groep zenuwstoornissen die wordt gekenmerkt door irrationele emotionele reacties op situaties die een persoon doormaakt. Deze zenuwaandoeningen kunnen zich plotseling voordoen of zich geleidelijk aan ontwikkelen over een periode van enkele jaren.
Een persoon die lijdt aan een angststoornis kan psychologische of fysiologische tekenen en symptomen vertonen. De psychologische symptomen omvatten angst, vrees, prikkelbaarheid en een zwakke concentratie. De psychologische symptomen omvatten rusteloosheid, een snelle polsslag, hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree.
Hoe angststoornissen behandelen?
Bij een conventionele angstbehandeling laat de arts u vaak benzodiazepines zoals Xanax (alprazolam), Klonopin (clonazepam), Ativan (lorazepam) en Valium (diazepam) kopen. Echter helpen deze geneesmiddelen niet volledig bij de behandeling van paniekaanvallen en tevens veroorzaken ze talrijke bijwerkingen.
Wel kunnen psychotherapie, cognitief gedragstherapie en counseling in veel gevallen van angststoornissen wel worden aanbevolen, omdat zij ook de oorzaak van de angst aanpakken.
Cognitieve gedragstherapie is het type waar het meest onderzoek is naar gedaan en wordt daardoor sterk aanbevolen voor de behandeling van angst en depressie.
Cognitieve gedragstherapie werkt door het identificeren van en in werken op hoe iemands gedachten en gedrag op elkaar inwerken om angst te creëren. Therapeuten werken zo samen met cliënten om te herkennen hoe negatieve gedachtepatronen hun gevoelens en gedrag beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen dat elke keer als u een angstaanjagende situatie vermijden wil, uw angst de volgende keer nog erger zal zijn. Als de cliënt eenmaal zijn negatieve gedachten heeft geïdentificeerd en enigszins bekwaam is geworden om ze te herkennen, is het tijd om deze gedachten op de proef te stellen. Na het succesvol uitdagen van een oude overtuiging, zal de cliënt deze moeten vervangen door een nieuwe overtuiging en dat keer op keer opnieuw bij elke negatieve gedachte die bij hem angst opwerkt.
Voordeel van andere therapieën
Echter kunnen andere therapieën ook enig voordeel hebben. Sommige therapeuten geven de voorkeur aan enkele ongebruikelijke therapieën zoals lachtherapie of groepstherapie, waarbij meestal meerdere mensen betrokken zijn die allen angststoornissen hebben. Dit kan net zo effectief zijn voor het behandelen van angst als het ondersteunen van patiënten. Familiepsychotherapie kan familieleden helpen om de angst van hun dierbaren te begrijpen en hen helpen manieren te leren om met elkaar om te gaan die geen angstige gewoontes versterken. Gezinstherapie kan bijzonder nuttig zijn voor kinderen en adolescenten met angststoornissen.
Angststoornissen goed behandelbaar
Angststoornissen zijn zeer goed te behandelen. De meerderheid van de patiënten die lijden aan angststoornissen zijn in staat om de symptomen na enkele maanden met behulp van psychotherapie te verminderen. Meestal merken ze al verbeteren na enkele sessies.
Psychologen zijn hoogopgeleid en zullen een behandelplan op maat maken dat inspeelt op de unieke behoeften van elke patiënt. Als u last hebt van ernstige angstgevoelens is het raadzaam om op zoek te gaan naar een gediplomeerd psycholoog in uw buurt.